M. BEBLAVÝ:Vláda mení pôžičkový fond na úžernícku inštitúciu

29.09.2012 Bratislava

Bratislava 29. septembra (TASR) – Zmenami, ktoré vláda presadzuje v pôžičkovom fonde pre študentov a učiteľov, ho chce ešte výraznejšie zmeniť na úžernícku inštitúciu. Pre TASR to povedal opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Vláda na piatkovom (28.9.) mimoriadnom rokovaní schválila zákon o Fonde na podporu vzdelávania. Ten má spojiť doteraz existujúci Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov. Zákon rozširuje okruh žiadateľov, ale aj podmienky požičiavania.

Kým doteraz si študenti požičiavali s trojpercentným úrokom a pôžičky učiteľov sa úročili štyrmi percentami, ak zákon schvália poslanci a podpíše ho prezident, sadzba sa bude meniť každý rok.

Ministerstvo to odôvodňuje tým, že fixná úroková sadzba nezohľadňuje pohyb na trhu bankových produktov. Úroková sadza by sa tak mala aktualizovať každoročne podľa údajov za predchádzajúci rok. V roku 2012 by základná úroková sadzba podľa ministerstva bola približne 4 % ročne.

Beblavý tvrdí, že podľa odhadov toho, ako si Slovensko požičiava, môže ísť úrok len smerom nahor. „Závisieť to bude od mnohých faktorov, od situácie na medzinárodných trhoch, od toho, či sa vláde podarí redukovať deficit verejných financií,“ doplnil s tým, že študenti budú rukojemníkmi toho, ako draho si štát bude požičiavať.

Podľa poslanca problém fondu v súčasnosti spočíva v tom, že študenti o neho nejavia veľký záujem. „Namiesto toho, aby rozmýšľali, ako fond zatraktívniť, skôr sa tam snažia zamknúť študentov, ktorých tam už majú, alebo ktorí si musia požičiavať. Neponúkame atraktívne služby a úroky, ale tých, ktorí nemajú na výber 'zmáčkneme', čo sa dá,“ povedal poslanec.

Nepozdáva sa mu ani to, že vláda v novom zákone nezakazuje poplatok za predčasné splatenie pôžičky. Vládny návrh zákona študentom povoľuje bezúročne splatiť pôžičku pred skončením štúdia. V takom prípade je však ponechaný poplatok, ktorý je momentálne vo výške jedného percenta z aktuálneho zostatku dlhu. Beblavý tvrdí, že by malo byť v záujme štátu, aby sa peniaze vrátili a čím skôr sa mohli zase použiť. „To sa bude môcť riešiť priamo v parlamente, budeme prístupní aj na dobré názory a návrhy,“ reagoval na túto výhradu minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Ak zákon prejde v pléne parlamentu a podpíše ho hlava štátu, nový fond by mal začať fungovať 1. januára 2013. Okrem študentov prvého a druhého stupňa a začínajúcich učiteľov si z neho budú môcť požičiavať aj doktorandi, odborní zamestnanci a ostatní pedagogickí zamestnanci. Pri udeľovaní pôžičiek bude štát preferovať študentov zo sociálne slabších pomerov, až následne študentov, ktorí dosahujú lepšie výsledky. Výraznou zmenou tiež je, že kým doteraz si študenti mohli požičať maximálne 1328 eur na akademický rok, nový zákon limit neurčuje, výška pôžičky sa bude určovať individuálne. Začínajúci učitelia môžu v súčasnosti získať maximálne 8298,50 eura. Podľa nového návrhu si pedagógovia môžu požičať opakovane, maximálna suma pre jedného nesmie presiahnuť 30.000 eur.
 

Vyberte región